fractieactiviteiten tijdens de vakantie
Afgelopen meivakantie had de gemeenteraad een reces en hadden onze fractieleden ook een aantal welverdiende rustdagen. Desondanks konden we het niet laten om toch nog deel te nemen aan een aantal activiteiten tijdens de feestdagen.
Allereerst is Erna Haagsma namens de fractie op koningsdag meegeweest met de tradiotionele bustour door de Haarlemmermeer van het college en de raad. Het begon met een bezoek aan Spaarndam, waar onze burgemeester Marianne Schuurmans een toespraak hield en waar ook burgemeester Wientjes een aandeel had in de festiviteiten op de Kolk. Hierna bracht het gezelschap een bezoek aan Haarlemmerliede en Nieuw-Vennep. De tekst van het Wilhelmus werd overal gezongen en behalve het eerste couplet ook het zesde dat bij veel christenen geliefd is. Na drie keer zat die tekst er bij het gezelschap ook goed in. Mede dankzij de zon werd het een onvergetelijke Koningsdag.
Daarnaast mocht ons raadslid Jennifer hup op 4 mei bij de dodenherdeking namens onze gemeente Haarlemmermeer een herdenkingspeech houden in het Dorpshuis de Kern en een krans neerleggen bij het monument in Weteringbrug. Wij moeten elk jaar weer opnieuw herdenken, alle slachtoffers, overwinnaars en diegene die niet meer onder ons zijn, blijven herinneren.
Als laatste was Erna Haagsma namens onze fractie ChristenUnie-SGP aanwezig bij de Vrijheidsviering die Maatvast georganiseerd had in hun locatie Wijkcentrum 't Kattegat in Hoofddorp. Hier sprak Gidi Brandes een joodse jongeman, student politicologie aan de universiteit van Leiden over bevrijding, dat eigenlijk gaat over vrijheidsrechten waar wij in Nederland iedere dag gebruik van mogen maken, waar het in de rest van de wereld niet vanzelfsprekend is en waarvoor we dankbaar mogen, eigenlijk moeten zijn. We kunnen hier nog zeggen wat willen, doen en dragen wat we willen. Jongeren raken vervreemd van de tweede wereld oorlog. We moeten oppassen voor onverschilligheid. Primo Levi een joods Italiaans schrijver, overlevende van Auschwitz zei dat de Europese samenleving vaak uit een Joods- christelijke traditie komen en leven volgens de 10 geboden en dat het 11e gebod is dat men niet onverschillig moet zijn. Dat is volgens Gidi de boodschap van 5 mei: Het verhaal generaties lang doorgeven. Het feest dat ze toen op 5 mei 1945 vierden, dat feest mogen wij iedere dag in vrijheid en gelijkheid vieren en dat we op de dag 5 mei nadenken, reflecteren over zowel het verleden, heden en de toekomst.